De Tussentijdse toets

Geplaatst op door

De Tussentijdse toets

 

  • Wat houdt dat nu eigenlijk in?cbr
  • Krijg ik waar voor mijn geld?
  • Wanneer doe je de toets?
  • Waarom is die bij het CBR?

Allemaal vragen die opkomen als je kiest voor een toets die maar liefst 180 euro kost! Hieronder gaan we je proberen uit te leggen waarom die toets nu zo belangrijk is en zeker zijn geld waard is.

Het verkeer in Nederland stelt hoge eisen aan iedere deelnemer. De normen van het rijexamen zijn daar vanzelfsprekend op afgestemd. Met de tussentijdse toets kun je al tijdens je rijopleiding kijken of je op de goede weg bent om je rijbewijs te halen.

De tussentijdse toets in het kort

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiele exameneisen. Je instructeur rijdt mee.

Hoe lang duurt de Tussentijdse Toets?

De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres in de TTT voor de auto goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen.

Wanneer doe je de Tussentijdse toets?

Je rijschool bepaalt samen met jou de datum en het tijdstip van de toets. Het mag duidelijk zijn dat een toets niet zinvol is als je net bent begonnen met je rijopleiding. Het CBR adviseert om de toets af te leggen als je ongeveer tweederde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug hebt.

Voor wie?

De TTT is bedoeld voor kandidaten die examen gaan doen in de categorieën B(personenauto). Alleen als je rijschool staat ingeschreven bij het CBR kun je een TTT aanvragen en dat doen wij dus voor je, let wel op dat je eerst je theorie examen hebt gehaald voordat we de aanvraag kunnen doen (geldt ook voor het examen).

Wég met die zenuwen!

Omdat de TTT hetzelfde verloopt als het examen, weet je precies wat je straks tijdens het examen kunt verwachten. De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt zo bij veel kandidaten weggenomen.

De Vrijstelling

Om vrijstelling te verdienen voor het auto-examen Omkeren, parkeren of stoppen. Het zijn voorbeelden van ‘bijzondere manoeuvres’ en ze vormen een onderdeel van het praktijkexamen. Tijdens de TTT komt het onderdeel manoeuvres ook aan de orde. Doe je dit goed, dan krijg je vrijstelling voor dit onderdeel. En hoef je op je eerstvolgend rijexamen geen manoeuvres meer te doen. Als andere onderdelen van de TTT niet vlekkeloos verlopen is dat geen ramp; je vrijstelling blijft staan!

Het Advies

Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het rijexamen. Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier zie je precies waaraan je nog moet werken. Samen met je instructeur kun je dan gericht je rijopleiding afronden. cbr