Leren in de praktijk

Geplaatst op door

Hoe leer je (ook) autorijden?

Met leren in de praktijk! Daar bedoelen we dan niet mee dat je achter het stuur gaat zitten, maar wel dat je nu eens goed oplet als je met iemand meerijdt. Dat kan dus zijn in een lesauto, als je collega-lesser aan het rijden is. Dan heb je ook nog de instructeur erbij in de auto die op- en aanmerkingen maakt. Ook hierbij is het dus zaak heel goed op te letten wat er gezegd (en gedaan!) wordt.

 

Buiten rijlessen om leren in de praktijk

Je kunt natuurlijk ook meerijden met iemand anders. Daar bedoelen we mee bijv. bij je ouders in de auto, of bij familie of vrienden. Normaal gesproken zit je dan te kletsen, of een beetje naar buiten te kijken, of gewoon voor je uit te dromen. Probeer voortaan eens wat meer op te letten. Oefening baart kunst, zegt het spreekwoord niet voor niks, en in het specifieke geval van autorijlessen vinden wij dat het niet alleen de oefening tijdens de lessen is, maar net zozeer de oefening tijdens het andere dingen doen (meerijden, fietsen, lopen), omdat je daar wel degelijk een heleboel van opsteekt.

Natuurlijk is het veel lekkerder om als een zak aardappelen mee te rijden, of om achterin met je vrienden/vriendinnen lol te trappen, maar als je nu bedenkt welke kosten je je kunt besparen als je probeert actief ‘mee te rijden‘, nou, dan lijkt ons de keuze niet zo moeilijk. Hangen of lol trappen kun je ook na je rijles nog, en dan kost het geen geld!

Je kunt daarbij denken aan het opletten met betrekking tot het autorijden zelf, dus qua schakelen, remmen, richtingaanwijzer, dat soort dingen, maar ook aan het verkeer om je heen. Let goed op verkeersborden en verkeerstekens op de weg, probeer je daarbij in te denken hoe het zou zijn als jíj achter het stuur zou zitten.

Hoe zou je reageren op bepaalde situaties en hoe reageert de bestuurder op bepaalde situaties?

 

Alles wat je tijdens dit soort ‘namaakpraktijklessen’ leert, kun je straks weer gebruiken bij je eigen rijlessen, en alles wat je op deze manier leert, hoeft je niet meer bijgebracht worden, en dat scheelt dus weer lestijd en dus lesgeld. En dat is toch waarom je op deze pagina terecht bent gekomen…

rijles-cartoon

Verkeer observeren

Als je nu niet in staat bent om met iemand mee te rijden, om wat voor reden dan ook, dan zijn er nog veel andere mogelijkheden om toch vast een inzicht te krijgen in wat er in het verkeer van je verwacht wordt.

Als je gaat lopen: kijk om je heen, let op verkeersborden en verkeerstekens, kijk naar wat bestuurders doen, probeer eens te verzinnen wat ze zouden gaan doen, en kijk dan of je gelijk krijgt.

Hetzelfde geldt als je op de fiets zit: je kunt ook eens wat anders doen dan naar je MP3-speler luisteren, en proberen actief aan het verkeer deel te nemen. Begin in ieder geval met het stoppen voor een rood stoplicht, en benut dan de tijd die je voor het rode licht staat om eens goed op het andere verkeer te letten, en tegelijkertijd alle verkeerstekens en -borden om je heen te bestuderen.

Je zult zien, als je zo (dus met andere ogen) aan het verkeer gaat deelnemen, in welke vorm dan ook, dat je al een heleboel kunt leren wat je straks bij je lessen weer tot nut kan zijn.

Televisieprogramma’s

Nog een goede manier om te leren hoe het er in het verkeer aan toe gaat, en ook vaak hoe het eigenlijk niet moet, is kijken naar televisieprogramma’s over het gedrag in het verkeer, gevaarlijke situaties, verkeersovertredingen etc. Heel leerzaam dus! En je weet het, alles wat je van tevoren geleerd hebt, scheelt je weer in je lesgeld.

 

Sites over theorie en games

Als je uitgespeeld bent, kun je ook je theoretische kennis nog wat bijspijkeren. Op AutoWeek.nl bijvoorbeeld, daar heb je een hoofdstukje ‘fun en games’ waar ook van alles staat over autorijden en wat daarbij komt kijken. Dit kun je dus beschouwen als een leerzame tip.

Kortom Actief in de auto zitten of je nu lest of meerijdt met iemand en het is de beste manier om te besparen op je lesgeld.

 

Bron: Leren.nl en Autorijschool Emiel Mulder